Glaskralen worden of machinaal of semi-machinaal gevormd (geperst) of met de mond geblazen. Hierdoor bestaan er enorm veel maten en variëteiten.
Historie van de glaskraal
De eerste glaskralen werden rond 1600 voor Christus vervaardigt. In Europa zijn ze bekend sinds het begin van onze jaartelling. Ze werden gebruikt als ruilmiddel. Vooral in de tijd van de slavenhandel gebrukte men kostbare en bijzondere kralen als betaalmiddel. In de Middeleeuwen ontstond er in Europa een bloeiende glasindustire. Bekend zijn Venetië met zijn Murano glas, Tsjechië met zijn boheems kristal/glas. Die productie vindt nog steeds plaats.
De productie
De grondstoffen (zand, kalk en soda) voor het maken van glas moeten tot ca. 1500 graden verwarmd worden. Dit levert een vloeibare massa op. Bij afkoeling ontstaat transparant glas. Gekleurd glas ontstaat door de grondstoffen te vermengen met bepaalde mineralen of chemische stoffen. Blauw en groen ontstaan door toevoeging van kobalt- of koperverbindingen. Het gebruik van kobalt is verboden omdat het een giftig mineraal is. Rood en lila glas is het resultaat van een vermenging met goud. Elke glasfabriek heeft zijn eigen manier om glas te maken en te bewerken. Ze kunnen worden gewonden/ gewikkeld, geblazen, getrokken of geperst. Gewonden of gewikkelde kralen worden gemaakt doordat er van de halfgesmolten massa een draad getrokken wordt die vervolgens om een ijzeren staaf wordt gewonden. De glasdraad wordt na elke wending doorgesneden en door verdere verhitting ontstaan kralen. Getrokken kralen worden machinaal vervaardigd. Er wordt een lange holle draad getrokken die daarna in stukjes gesneden wordt. Geblazen kralen worden met de mond geblazen. Dit is een tijdrovend karwei, die kralen zijn ook een stuk duurder dan de machinaal vervaardigde exemplaren. Geperste kralen ontstaan doordat de half gesmolten massa in een vorm te persen en deze verder te verhitten.
Nadat de basisvorm klaar is kan de kraal verder bewerkt worden. Denk hierbij aan slijpen (facetkralen) en polijsten.
Een kraal kan in een verfbad gekleurd worden maar er kan ook aan de binnenkant van de holle buis voorzien worden van een kleurlaag of een folie. Een extra parelachtige glans wordt gecreeërdt door de glaskralen een verdampingsproces te laten ondergaan van bv een metaaloxide.
Glazen kraaltjes zijn zwaarder dan een kraal die gemaakt is van kunststof of acryl. Glaskralen hebben altijd een mooie uitstraling en zijn er in vele soorten en maten. Van matte tot glanzende kralen, crackle of kralen met een ab kleur.